TerugDownload dit volledige album (Flickr)

Verkeersveiligheid

Een blik op mijn dagelijkse rij, het is een mooi gezicht: kinderen rijden naar huis, tot op honderden meters kan je hen nog zien, als steeds kleiner wordende fluobolletjes die heen en weer dansen op de fiets.
Anderen rijden tussenin maar verdwijnen al na enkele tientallen meters uit het gezicht. Hun kledij gaat op in het bruin-grijs-groen van de omgeving. Ze zijn snel onzichtbaar.
Sinds november, met de komst van de donkere dagen, beklemtonen we het dragen van fluo in het verkeer.
Vrijwillige leerkrachten doen zelfs flitsacties om de dragers te belonen en de anderen mee te krijgen met deze goede gewoonte.
Jullie, ouders, willen we graag vragen hen hierop blijvend attent te maken. Laat hen niet kiezen, voor veiligheid kies je niet, dat wíl iedereen gewoon.
En kinderen zijn klein in het verkeer, minder opvallend zonder fluo, minder verkeerservaren ook.
Een tip voor hen tegen het vergeten? Hang je fluohesje gewoon bovenop je fiets als je thuis komt.

En de auto?
Met dank aan alle ouders, op enkele hardnekkige bestuurders na, gebruikt niemand de rotonde van onze oprit nog om kinderen af te halen of te brengen.
Het bordje ‘Geen parking voor ouders’ spreekt al jaren klare taal. En mocht je toch aangesproken worden door een leerkracht of toezichter, dan rekenen we op je begrip.
Met dank aan het OCMW-rustoord die de parking uitbreidde, is er plaats genoeg in de omgeving om je auto kwijt te kunnen.

We hebben al een hele weg afgelegd.
Statistieken houden ons immers maar al te vaak een spiegel van onze maatschappij voor: bij 3 op 4 kinderen die slachtoffer zijn van een ongeval gebeurde het tussen zone 30 en 300 m van de school, 28 % van de aangereden fietsers reed op het fietspad
en 39 % van de jonge voetgangers bevond zich op het zebrapad.
Lees: https://nieuws.verkeeropschool.be/nieuws/slechts-5-van-de-ongevallen-met-kinderen-gebeurt-de-onmiddellijke-schoolomgeving

Zekerheid heb je nooit, maar we willen wel alles op alles zetten: flitsacties, leerkrachten als gemachtigde toezichters aan het zebrapad, begeleidende leerkrachten voor overstekende kinderen op de nabije kruispunten, kinderen en ouders die volmondig achter onze fluo- en parkeeractie staan…
Dankjewel allemaal!
Samen uit, samen thuis is ons motto!

meester JohanDownload dit volledige album (Flickr)