TerugDownload dit volledige album (Flickr)

Inlevingsdag Eerste Wereldoorlog

Wat een ingetogen start na onze vakantie! In de donkere zaal brandden er een heleboel lichtjes en op het podium stonden enkele kinderen klaar. Ze brachten ons een sfeerbeeld van hoe het voor kinderen was tijdens de “Groote oorlog”. Angst, verdriet, honger, armoede,… maar ook de hoop op vrede en op de terugkeer van vaders, broers, vrienden. Na het beluisteren van het lied “Duizend soldaten” konden we zelf aan de slag in de klas en op de speelplaats. Er werd geleerd over de oorlog, geknutseld, drama gespeeld, ….dit alles in het teken van WO I. Als je op de speelplaats wou oversteken, werd je gefouilleerd. Ook de directeur moest er aan geloven en zij werd grondig gecontroleerd.

Overal op school zag je poppy’s tot leven komen en al snel was het decor van de school aangepast aan ons thema en aan de kledij van de kinderen en leerkrachten. Toch even wennen om juf, meester, vriendjes of de directeur in een ander outfit te zien.

We sloten af in de zaal met opnieuw wel honderd lichtjes. Juf Tinny en juf Charlotte vertelden over de klaprozen en waarom zij symbool zijn voor deze oorlog en daarna vertelde meester Walter over de Menenpoort en de herdenking van de gesneuvelden met “The last post”. Wat een kippenvel moment toen een mijnheer het stuk speelde op de trompet. Als toemaatje klonk toen nog ” Te velde” en daarna mochten we zelf een vredeswens zingen. Sjaloom, sjaloom,…

We zijn het er allemaal over eens, het was een prachtige dag, de gesneuvelden verdienen het om een herdenking te krijgen en we hopen oprecht dat ons vredeslied tot ver buiten onze grenzen gehoord werd.Download dit volledige album (Flickr)