TerugDownload dit volledige album (Flickr)

Damiaanfilm

Damiaanactie heeft  Lochristi tot Damiaandorp uitgeroepen, een eer die gemeenten te beurt valt bij uitzonderlijke Damiaan-inzet. Daarin heeft VBS St.-Jozef in onze gemeente de langste staat van dienst  en worden onze sensibilisatie en jaarresultaten zonder meer bijzonder gesmaakt door de organisatie. Daarom had onze jaarlijks reisgids, Chris,  dit jaar een ongelofelijke verrassing in petto…

Zoals ieder jaar werd ook dinsdag de nieuwe themafilm getoond aan de oudsten en een powerpoint aan de jongsten. Onze reis ging ditmaal naar Congo, waar we jaren geleden het leven van Junior  volgden, verstoten omwille van lepra, slechts 10 jaar oud.

We werden geraakt door het verhaal van Gemima, een meisje met lepra en Isabelle en Laurent die besmet waren door tuberculose. Ze werden ontdekt door de gezondheidswerkers van Damiaanactie en meteen naar de gezondheidspost gebracht om passende medicijnen te krijgen. Het verhaal van armoede, ziekte, hoop maar jammer genoeg ook verdriet om het verliezen van de strijd raakte ons allen.

De totale verrassing was het moment dat Junior zelf de zaal binnenkwam, vergezeld van Maxime een gewezen tuberculoselijder. Beide Congolezen zijn ooit door Damiaanactie behandeld en genezen. Vooral het getuigenis van Junior, straatkind en wees, die in een autowrak sliep en als drager op de leeftijd van 10 zijn eigen kost moest verdienen, bezorgde ons allen een krop in de keel. Hun dankbaarheid voor een nieuw leven is onbeschrijfelijk. Deze beleving zullen de kinderen ongetwijfeld in hun hart meedragen, zal zonder twijfel de motivatie zijn om van de nieuwe, komende actie op 23-24-25 januari opnieuw een succes te maken.

Junior en Maxime willen iedereen danken die ooit Damiaanactie steunden en zullen steunen. Stiftjes kopen maakt een wereld van verschil, geeft mensen letterlijk een nieuwe levenskans!

Geen wonder dat het symbool van Damiaanactie ‘de vlinder van de hoop’ heet!Download dit volledige album (Flickr)